Madmensch: Alexander Damsbo + Den Vandrette

madmenschoverskriftAlexander Damsbo aka “Svampemanden” og jeg besøger Den Vandrette – byens bedst placerede (natur) vinbar, med mundrette lækre serveringer og som altid et besøg værd, hvilket The New York Time´s også opsnappede forleden, da de tilrettelagde det perfekte døgn i byen.

Stedet bestyres med kærlig og kyndig hånd af Anders Duedam og vinen leveres fra Rosforth & Rosforth, byens naturvinsmekka under broen. og som krølle på halen, er Den Vandrette også en af de steder, som Alexander leverer friskplukkede svampe, bær og urter til. Det er ikke for sjov han bliver kaldt “Svampemanden” selvom han egentlig er uddannet arkitekt og lever af samme, så er svampene og alt det andet man kan finde i den frie natur, det der får hans hjerte til at banke. Hårdt.

“Det hele startede for ca 10 år siden, da Nils Thyge (BarVin) og jeg begge var kørt lidt kolde i hverdagen, og drømte om hvad vi ville lave, hvis alt var muligt. Jeg ville bare gerne være ude i naturen og finde spiselige ting – tænk engang hvor fed ens dag ville være! Og så sprang jeg egentlig bare ud i det.” I dag balancerer Alexander lykkeligt hverdagen med familien, sankning i natur og arbejdet som arkitekt.

Be your own Boss, siger jeg bare.

img_4266

img_4290
Skærmformet Stilkporesvamp fundet af Alexander for første gang, et par dage før vores besøg. Længere nede kan du se den i tilberedt udgave.

Q+A

Den Vandrette med dine ord?

Den Vandrette bliver bedre og bedre for hver dag der går. I starten da de åbnede, var det noget stift og køligt, rent indretningsmæssigt; Noma-bølge-tyraniet, med røget eg og lammeskind, glasvægge og messingbeslag. Men I takt med at tegninger og billeder af skøre vinbønder mm. og i øvrigt pudsige genstande fra Sune Rosforths gemmer indtager stedet, bliver indretningen også mere og mere hyggelig. Alt andet er upåklageligt!

Der er noget både løssluppent, let og legende over stedets tilgang til det at drikke og spise…. samtidig med at man hele tiden mærker at det der foregår (æde- og drikkeri) er det vigtigste i hele verden. Intet mindre.…altid nye spændende eksperimenter…. parret med simple klassikere uden dikkedarer .….og forhåbentlig snart friske, rå brændenælder; som er en af de ting Anders, Sune og jeg efterhånden har talt om længe…. en gammel drøm om en nælde-pirret mund!

De laver deres egne friske oste, skinker, pølser og så er der altid en dejlig ungdommelig vibe, som dog aldrig overdøver seriøsiteten omkring maden og vinen. Løgn! Men en fest kan altid bryde ud….. når som helst….. fornemmer man.

Man kan sidde udenfor i den fine udendørsbar og nyde et glas lyserøde bobler i den sidste aftensol, mærke blodet bruse gennem årene og glemme alt andet. For vinene er altid liflige og vidunderlige…. ligegyldigt hvor meget det regner udenfor. (jeg balancerer på kanten, uden at gå over stregen; utroligt)  De få glimt der sad fast efter vores middag her var ganske mindeværdige…. nogle af dem har jeg kun med mig fordi min lillebror kunne genfortælle dem efterfølgende!!! Til gengæld bærer jeg dem tæt på mit hjerte.

Sidst men ikke mindst ligger det så tæt på vores lejlighed at man kan kravle hjem og/eller børnene selv kan løbe frem og tilbage. Det eneste man skal passe på når man kravler hjem, er ikke at falde de 6 trin ned til Cafe Malmø, når man når hjørnet af Peder Skramsgade!

img_4239img_4229img_4236

Hvordan kom det i stand at du leverer til den vandrette og andre steder?

Ifht den vandrette tror jeg Sune spurgte om jeg ikke ville hjælpe med noget vildt. I starten gik jeg bare ind i køkkenerne og spurgte om de kunne være interesseret. Derfra har det spredt sig som ringe i vandet. Køkkencheferne skifter jo tit arbejdsplads og så efter noget tid ringer de og jeg flytter med…… hvis alle parter synes det er sjovt.

img_4260img_4261img_4233img_4265

Vildeste svampefund til dags dato?

Hmm…det må være noget med nogle gigantiske mængder…… eller måske en særlig stor Knippe-Tue-Poresvamp!

Hvad er god stil ifht. sankning i natur?

Man skal selvfølgelig tænke på at man ikke er den eneste der bruger naturen og at man ikke skal være et svin, men ellers har jeg det fint med at man bruger den som et stort spisekammer.

Jeg ved godt du ikke kan afsløre dine svampe spots, men kan du komme med gode fif til os nybegyndere?

Gammel skov.

Top 5 over yndlings planter man kan finde i det danske land?

Nælder, mælder, karse, strandsennep,  peberrod.

Barndomsmadminde?

Hmm…måske er det svampeture, efterfulgt af svampesupper, stuvninger på ristet brød og efterfølgende opskæring og trækkenpåtråde-og ophængningtiltørre overalt i det lille sommerhus i Tisvilde. Der hang altid fine guirlander af svampe i vinduerne; over korkskiverne med min fars samlinger af indtørret dyrelort og uglegylp….og måske lidt spiddet natsværmer!

Der var megen død og forgængelighed i de vindueskarme, som jeg husker det!- til min mors –og senere stedmoders- irritation.

img_4295img_4294img_4293img_4291img_4292

Nu skal du forføre din dame….

Hun elsker bønner! Og Baba Ganousch.

En masse små retter. Stearinlys (mest for min egen skyld måske) Italiensk tung rødvin er hun også pjattet med. Børnene væk og en spliff i baghånden.

Men vigtigst; jeg har lige sørget for at ordne een eller to af de praktiske ting der står på den lange mangelliste.

Drømmeselskab?

Jeg elsker at være ude med mine søskende; dér kan jeg næsten skrabe hele selskabet sammen.

Ellers Adolf Loos, John Hejduk, Michelangelo og nogle få andre må også gerne være med… tænker at vi griller i Cesar Manriques eget underjordiske grotte- villa på Lanzarote; i gårdhaven!

img_4238

img_4285
Sådan ser den ud – tilberedt! Og den smagte fantastisk!

img_4237img_4255img_4276img_4275

Mad og kunst? sæt i gang.

Gamle barokke malerier af overdådige, vulgære madopstillinger (Jean-Siméon Chardin’s “The Rayfish”, eller Soutines’ ditto, Manet). Store smukke, uhyggelige, fisk… saftige, flåede granatæbler og citrusfrugter, liderlige ål! – på sirligt pressede Damask-duge med præcise foldemærker, wow!

Smukkeste restaurant, tænker du har styr på den slags med dine skills ?

BarVin i Skinnergade(stueetagen) er jeg ret stolt af….den mangler bare liiiige det sidste!!!!!!!!

Hvis det bliver alt for designlækkert mister jeg lidt appetitten. Oftest sker der alt for mange ting når designeren får frie hænder.

Jeg kan godt lide et enkelt klart greb. BEVI BEVI har et utrolig flot kæmpe stykke marmor hængt op på den ene væg; som et gigantisk islandskab. Det er vildt flot.

Da jeg lavede BioMio på halmtorvet med min makker Henrik Ingemann, lavede vi nogle vildt flotte, kæmpestore røde lamper, som dominerede lokalet totalt….med en ”red-light-district”-lanterne i den ene ende, og en stor ufo-lignende paella-skærm i den anden! Det blev vist for meget for ejerne fra Sønderjylland!- nu er de væk.

Bedste burger?

Det bliver alligevel til nogle YO-burgers efterhånden; men måske min favorit alligevel er Juicy Burger i Kødbyen… eller de hjemmelavede min kæreste altid køber ind til d. 1. januar.

Thai? Ranees i Blågårdsgade

Svampemandens  tilberednings fif?

Pensl svampene rene for jord, men allerbedst hvis du plukker selv,  så kan du skære jord og skidt af med det samme. Undgå vand, men det er svært hvis du køber dem forplukket i bakke. Min yndlings dish med svampe er den klassiske stegte, tilsat salt og peber og et lille skvæt fløde på ristet brød. Eller i en omelet. Den frækkeste jeg har lavet et nok burrata med svampe og revet citronskal.

IMG_0653

Den Vandrette Vinbar, Havnegade 53A – CPH K – Book Bord

Author: SEMI FEMI

Copenhagen Food and culture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s