Madmensch: Christina Thiemer + Mangia

madmenschoverskrift

Min medspiser denne omgang er den rapkæftede bogpusher og forfatterplejer Christina Thiemer. Hun har sin daglige gang i Politikens Boghal, som hun styrer med fast og kærlig hånd. I tidernes morgen startede hun Thiemers Magasin, der er en lille con amore boghandel på Vesterbro. “Thiemers opstod egentlig kun, fordi jeg var skuffet over at komme hele vejen fra Århus til København, for at opdage byen ikke var leveringsdygtig i boghandlere som serverer kaffe”…og så kørte (bog)bussen ellers, skulle jeg hilse og sige, for med Christina bag roret i Boghallen, er der kommet nye boller på suppen, hun har simpelthen formået at gøre boghandlen til den frække pige i klassen.

IMG_2463

Vi besøger den italienske restaurant Mangia, et af mine yndlings weekend hangouts for de modne. De laver en sindsyg god pasta (den med urter og ricotta er min favorit) og har et af de sødeste bartender crews i byen. Især ham der polakken. og når Jonas eller Philip Skovgaard, der kører beværtningen, også er tilstede, er der ikke et øje tørt og der er altid højt til loftet. Altid. Så der var også plads til at jeg kom ind på et senere tidspunkt og fik serveret dessert, som vi den aften vi besøgte stedet, simpelthen blev for fulde til at spise. Tak for det. og undskyld.

IMG_2414IMG_2446IMG_2413

Beskriv dit forhold til Mangia…

I virkeligheden startede det med Bevi Bevi som er en peti restaurant med overvejende kolde retter og få pladser. Det lille sted hvor man kommer ofte, fordi menukortet, priser og betjening går op med at kunne besøge stedet jævnligt. Finder man sådan et sted, er det næsten uundgåeligt ikke at falde i samtale med personalet. Det skete på Bevi Bevi. En ven tog mig med, og jeg var hooked på maden og selskabet instantly.

Det særlige var at ikke kun personalet og ejerne Philip og Lea, men også de andre kunder var en god samtale. Man følte der var fri leg når alle havde spist op. Senere åbner holdet Mangia, og som rar stamkunde skal man selvfølgelige lægge arm med den nye dreng i klassen.

IMG_3001.JPG

Mangia topper Bevi Bevi med en hårbredde. Køkkenet har mere avanceret retter, et godt kokketeam importeret fra Italien og vigtigst; mere plads. Som voksen på Vesterbro blev ”diskoteket” lige pludselige 4 gange så stort, og i dag så populært at du skal bestille bord i forvejen. 

Mangia er hipsterversionen af Sams Bar. Du behøver ikke aftale et selskab på forhånd, der er altid nogen du kan lege med. Personalet er pisse flinke og kokkene kan noget med den der bouillon. Jeg elsker at alt kan løses. Engang sad vi et stort selskab i kælderen, fordi bordbestillingen var glemt. Jeg har haft alle mulige typer med på Mangia, og selv de berejste og dem med høje krav falder for både stemning og mad.

IMG_2411IMG_2416IMG_2437

Favoritten på menukortet?

Især deres små pastadimser i stegesky er jeg ret vild med. Vin er jeg ligeglad med. Jeg er fra Århus, så det er kun irriterende hvis de er løbet tør for pilsner.

IMG_2417IMG_2440IMG_2441

Thiemer vs. mad generelt?

Min personlige holdning eller følelse for mad, er noget underligt noget. Jeg tror egentlig at, jeg kunne være en rigtig dygtig kok, men jeg gider ikke, har ikke lyst, bliver helt sur og træt bare ved at skrive det. Jeg har aldrig holdt et middagsselskab, hvor jeg selv har lavet maden. Jeg synes altid det er sjovere når folk er færdig med at spise, og man kan bevæge sig mere frit. Tror jeg er for rastløs til at sidde og hygge. Jeg har ikke store madminder, men af de få der er kan jeg nævne smagen af brændt kernevælling og burger med glemt bøf. Jeg kan huske konceptet med at skulle spise op og lugten i skoletasken af varme madpakker med leverpostej. Min mor arbejde tre jobs, og min far var tit ude at rejse. 

IMG_2481IMG_2482

Indkøb og madpakke til dine piger?

For mig er mad en daglig stressfaktor. Det kan være helt uoverskueligt at skulle købe ind, og jeg har aldrig knækket salatkoden. Madpakker til pigerne er store projekter. Min manglende interesse kombineret med en form for storhedsvanvid, kan udmunde sig i alt fra hjemmelavet sushi til cup noodels.

IMG_2473IMG_2477IMG_2478

Hvad er du bedst til at lave bag komfuret?

En ting jeg har 100% styr på; at koge et æg. Min morgenkaffe ryger ofte ned på Enghave Kaffe. Allan som har stedet, viste mig hvordan man kan koge et perfekt blødkogt æg på sin elkedel. Det virker og jeg har ellers youtubet mange versioner og fejlet, denne her leverer altid.

Hvad spiser du aldrig?

Når jeg tænker over det, er det sært jeg ikke er blevet kræsen. Jeg spiser alt og spiser det taknemmeligt.

Romantisk middag?

Romantiske middage er røvsyge, jeg vil hellere gå en tur. Synes det er kedeligt at skulle stå at vente på en, som skal lave en soufflé på den helt rigtige måde, og så drikker man også i utakt, når den ene står og roder i en stegepande. Min hofret er helt klart at spise ude… nai! Jeg kan også lave hummus af en eller anden uforklarlig årsag, og pandekager og kaffe(sort).

Sammensæt dit drømme middagsselskab…

Hvis man kunne vælge frit fra alle hylder, ville mit drømme middagsselskab foregå i Rom ca. 75 f. Kr. sammen med Cæsar. Jeg har lige læst en biografi om fyren, og det er første gang jeg har følt en sorg over være adskilt pga. tid. Jeg savner Cæsar.

Bedste/værste restaurantoplevelser?

Fællesnævner for gode restaurations oplevelser er det rigtige selskab og vice versa. Engang fik jeg en kogt bolle på AOC. Den smagte så godt, jeg stadig husker den.

En anden gang fik jeg stegt lever vendt i blå birkes. Det var på TyvenKokkenHansKoneOgHendesElsker. Den ret har forfulgt mig så meget, en af min gode venner som har flere restauranter selv, og er en fremragende kok, genskabte den. Faktisk endte det med at blive en middag med stort udvalg af kød vendt i birkes. En fin aften.

Der var også den aften hvor vi var hos Jan hurtigkarl i Aaalsgaarde, kokken Bo Bechs var ved roret. På et tidspunkt sendte han os i vandet og en tjener kom ud og puttede noget i munde på os. Det var en kæmpe smagsoplevelse. Den var ikke på menuen, tror det bare var noget han fandt på den aften og det gav lidt udfordringer da resten af kunderne ville have det samme, men det satte sig i sjælen. Hans is med dijonsennep kunne også noget. Det smagte ikke godt, men det vækkede.

Jeg kan ikke komme på en rigtig dårlig oplevelse. Tænker det er noget med klamme råvare. Jeg er stor fan af både økologi og dyrevelfærd. Jo hov! En gang var jeg på Molskroen hvor hele selskabet skulle overnatte. Maden var fin, alt var godt indtil vi alle sammen vågnede med madforgiftning. Det var ikke nogens skyld, men da vi dagen efter og efter afregning for mad og ophold nævnte det og blev overfust af en vred Wassim Hallal(kokken), røg oplevelsen i bogen under ”æv”.

IMG_2993IMG_2994IMG_2999

Et par hemmeligheder om dig, som intet har med mad at gøre?

Jeg hader at rejse. Jeg synes sommeren er for lang. Jeg er et meget privat menneske, og skjuler mig under at sige alting først og højest. Så spørger folk ikke ind, og jeg har selv bestemt hvad der skulle deles. 

5 ting der altid er i dit køleskab?

Ketchup, neglelak, næsespray, tahin og æg.

IMG_2448IMG_2460IMG_3004IMG_3009

MANGIA – Bagerstræde 9 -1617 Copenhagen V – (45) 3139 4500.

Author: SEMI FEMI

Copenhagen Food and culture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s