Madmensch: Alban Lendorf + Musling

madmensch-blogspot-komplet1

Denne gang er medspiseren den veltrimmede, eventyrlystne og yderst høflige balletdanser, Alban Lendorf. Han bor pt. i New York hvor han er ansat som solodanser på American Ballet Theatre, men er nu hjemvendt i en periode, for at optræde som den travle kanin i Alice i Eventyrland, der kører på det kongelige teater, stedet der huser balletskolen som Alban i en alder af blot 12 år bliver optaget på, uden nogensinde at have danset et eneste trin.

alban

img_3499

Første gang vi spiser sammen består middagen en lidt mislykket and a la orange fra min hånd (saucen var god!), og det er en udsøgt fornøjelse af optimere måltidet på restaurant Musling, som vi besøger en kold og stormfuld onsdag i december.

Vi bliver varmt modtaget af Benny og Birk – noget af et dreamteam. Benny er som en storebror for mig og jeg ser ham, kan jeg mærke, alt for sjældent – så mit smil er særligt bredt, og det bliver ikke mindre i løbet af aftenen. Vi spørger restaurantchef Birk om han ikke kan rulle alt med skaldyr ind, og hvad han ellers finder passende, af både vådt og tørt.

Vi spiser taknemmeligt rub og stub, og jeg undrer mig i mit stille sind over,  at der ikke er flere besøgende på restaurationen denne aften, der er sådan cirka halvt fyldt. Er det kulden og blæsten? Det kan ikke være maden eller servicen.

Musling Bistro laver mad af friske og bæredygtige råvarer. Fisk som er fanget med net og line for at skåne miljøet. Økologisk og biodynamisk grønt fra danske landmænd. Vinen er tilsvarende uden kemi og du kan trygt bede aftenens tjener om at ramme budget og menu efter dine ønsker.

img_3505

img_3510
Benny, bare Benny.

Jeg vil anbefale alle at svinge forbi Musling Bistro til en fyraftensøl, sige hej til Benny og smage den bagte knoldselleri (45kr), der rev tæppet fuldstændig væk under os begge, og jeg vil vædde med, at den smager af mere!

Q+A:

Hvorfor valgte du Musling Bistro?

Har hele tiden haft lyst til at prøve Musling – siden den åbnede – og er helt vild med skaldyr og alt fra havet. Jeg har også boet lige i nærheden det meste af mit liv, så har kigget på stedet mange gange og tænkt at nu må jeg se at få bestilt et bord.

img_3514

img_3509

img_3515

Det var dit første besøg, kommer du igen?

Ja! Jeg synes det oversteg alle forventningerne (og de var ellers gode) ! De østers vi fik var meget gode, det var skønt for jeg synes det kan være lidt 50/50 selvom man går på verdens bedste restaurant. Folkene både inden og uden for køkkenet var fantastiske, og det var ikke et af de steder, hvor man ikke kan få lavet en bestemt drink fordi   “…den ikke står på menu kortet..” Mega dejligt!

img_3513

img_3512

img_3506

Yndlings retter fra aftenen?

Krabbeklør, Ceviche af Ørred og Kammusling i Teriyaki var klart det lækreste! Men som du måske kan huske var jeg ved at gå i selvsving over den der flamberede og bagefter ovnbagte knoldselleri, med glaseret citron til….

img_3523img_3532img_3544img_3547img_3520

img_3516img_3518

Julen står for døren, hvor er du d. 24. og hvad laver du? Er det anderledes fra år til år eller er det en fast tradition?

Den 24. december er jeg sammen med min bror og min mor, vi laver alle sammen maden. Det er meget almindeligt traditionelt julemad; and, flæskesteg, rødkål, brunede og hvide kartofler, risalamande etc. Det vigtigste er, at vi er sammen, men vi har også tit slået os sammen med nogle venner eller familie, det er også sjovt at være mange.

Nedturs mad minde?

Da jeg var i Muscat, hovedstaden i Oman, fik jeg madforgiftning. Jeg lå og krammede toiletkummen hele natten og til kl 9 om morgenen, det er det vildeste jeg har prøvet mht. opkast. Om aftenen dansede jeg hovedrollen som James i balletten ‘Sylfiden’. Det skulle jeg nok ikke have gjort, min krop fik en ordentlig stressreaktion efterfølgende.

Bedste?

Jeg har svært ved at komme på én madoplevelse, men jeg elsker at se folk lave mad som er gode til det. Det er som om at man visuelt gør sig klar til at skulle indtage, og derfor smager det næsten også bedre. Fx i Japan når de har åbne køkkener og man kan se hvad de laver. De er så hurtige og professionelle, det er en hel kunstart når man er tilskuer.  Når det så bliver serveret er mere end bare mad.

img_3533

img_3534
Den der knoldselleri….

img_3536Følger du som balletdanser en speciel diæt?

Jeg vil sige; mas så mange grøntsager, frugter og kerner som muligt ind i fjæset. Spis kød, fisk, æg osv som et slags prikken over i’et, og ikke som det hovedsagelige af retterne.

Beskriv din ven og tidligere balletlærer Nikolaj Hübbe som en ret…

Nikolaj er en livsnyder, han kan næsten spise alt tror jeg, lidt ligesom mig selv. Hvis han var en ret, ville han nok være en stor put-i-pande/biksemads agtig ting, med alt muligt mærkeligt. Der skal selvfølgelig øl og champagne til.

img_3541

Du bor i New York, hvor shopper du dine dagligvarer derovre?

I New York, er WholeFoods et skidegodt supermarked til at købe ind i. Ellers er der jo virkelig mange små gode restauranter og take-away steder. Og servicen er på et højt plan. Og man skal jo bare spørge, så laver de jo stortset alt for dig og på hvilken som helst måde du vil have, hvis det altså er muligt og inden for rækkevidde.

Yndlings restaurant i New York?

Et hyggeligt sted med lækker mad, som jeg kan komme på lige nu er ‘the Spotted Pig‘ der ligger et sted i West Village.

img_3549img_3550

Favorit take-away?

Jeg har brugt flest penge på sushi og andet asiatisk mad både i KBH og NY.

Du er lige vågnet efter en julefrokost og har de groveste tømmermænd ever, du tænker kun på 1 ting – hvad er det?

Hvis jeg vågner med meget slemme tømmermænd, tænker jeg kun på vand og vand og vand. Når den følelse så har lagt sig og jeg har fået den første slurk kaffe, begynder sulten at banke på. Det næsten ligemeget hvad det er, bare det er i nærheden af mig, det skal spises.

img_3563img_3565

Bedste selskab?

Der hvor jeg hygger mig allermest, slapper mest af og kan komme til at græde af grin, er når jeg spiser brunch med mine tætte drenge venner, det bedste er hvis vi selv laver maden. Der er den der, FUCK-HVOR-ER-DET-DOG-HYGGELIGT stemning over det.

img_3600img_3614img_3502

skaermbillede-2017-01-12-kl-17-00-55

Author: SEMI FEMI

Copenhagen Food and culture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s