Artmensch: ‘Louise Bourgeois – Structures of Existence: The Cells’ /Louisiana

Louisiana er helt sikkert et besøg (eller to) værd i denne tid. De smukke bygninger i Humlebæk, rummer nemlig hele tre udstillinger med nogle af kunstens helt store skabninger; Poul Gernes (udstilling lukker d. 16. Okt), Daniel Richter og Louise Bourgeois. Vi føres fra superkoloristen med det geniale grafiske øje, ind i malerens anarkistiske og følsomme penselstrøg og ender sanseligt i museets sydligste fløj, i edderkoppens beskyttende favn.

Louise Bourgeois er kendt for sine store edderkoppe-skulpturer. Selv om kunstneren spiller på den udbredte frygt for edderkopper, opfattede hun selv edderkoppen som
 et omsorgsfuldt og beskyttende væsen – en væver, som hendes mor, der restaurerede gamle gobeliner 
i familiens værksted. Edderkoppen, der her omslutter en Celle, bærer tre glas-æg i maven som symbol på moderskab og det moderlige ansvar.

Med udstillingen ‘Louise Bourgeois – Structures of Existence: The Cells’ fyldes hele museets Sydfløj af kunstnerens højspændte og sanselige ‘celler’— én af hendes mest originale værktyper. Betegnelsen ‘celle’ spiller på alle ordets betydninger — fra fængsels- og munkecelle til kroppens mindste enheder af liv. Hver af udstillingens 25 celler er sin egen rumlige enhed fyldt med nøje arrangerede genstande. Sanselige scenarier, der ligger et sted imellem scenografi, museale genstandssamlinger og pulterkamre fyldt med emotionelt vraggods.
14715069_10154554870518926_4563752725333122495_o[Louise Bourgeois: Red Room (Parents), 1994 (detalje). Privateje, Courtesy Hauser & Wirth. Foto: Peter Bellamy © The Easton Foundation/Licensed by Copydan.]

Louise Bourgeois (1911-2010) er en af det 20. århundredes mest markante og indflydelsesrige kunstnere. Hun er en central figur i Louisianas samling, ikke mindst med Edderkoppepar, den store skulptur fra 2003. Samme år præsenterede Louisiana første gang Bourgeois i en retrospektiv udstilling og nu følger Structures of Existence: The Cells, der koncentrerer sig om en anden af hendes mest originale værktyper, Cellerne. Betegnelsen spiller på alle ordets betydninger fra fængsels- og munkecelle til kroppens mindste enheder af liv.

Hvert værk er en selvstændig, rumlig enhed fyldt med nøje arrangerede genstande, der i samspil med vægge af glas, gitter eller gamle døre skaber sanselige og psykologisk højspændte scenarier. Udstillingen rummer 25 af disse Celler foruden et udvalg af mindre skulpturer, malerier og tegninger.

louise_bourgeois_inside_articulated_lair_18

Author: SEMI FEMI

Copenhagen Food and culture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s